Imagine-ingusta
COMPACT WOOD S.R.L.

Servicii

COMPACT WOOD SRL Iazurile, Judetul Tulcea, executa la un inalt nivel de calitate instalatii electrice interioare, inclusiv bransamentele electrice si instalatiile de impamantare necesare, montare corpuri de iluminat, tablouri electrice, prize, depanari, remedierea defectelor aparute in instalatia electrica, modificarea sau extinderea instalatiei electrice curente pentru locuinte, birouri, spatii comerciale si de productie, garantand respectarea tuturor normativelor in vigoare pentru instalatiile electrie executate.

Siguranta dumneavoastra si a celor dragi nu este un lux! Este foarte important ca atunci cand vine vorba de siguranta familiei dumneavoastra, dar mai ales a copiilor, sa alegeti montarea sistemelor de protectie impotriva electrocutarii accidentale sau a curentilor de defect.

Pentru siguranța dumneavoastră va vom prezenta câteva informatii suplimentare

Legarea la pamant

Instalatiile de legare la pamant de protectie se realizeaza in scopul dirijarii in pamant, in conditii de siguranta a curentilor de defect datorita deteriorarii izolatiei sau curentilor proveniti din descarcarile electrice.
Instalatia de legare la pamant se compune din:

 • priza de pamant
 • piesele de separatie
 • conductoarele de legatura

Prizele de pamant naturale
Prizele de pamant naturale sunt constituite din elementele conductoare ale unor constructii care se folosesc in alte scopuri, dar care indeplinesc si conditia de a fi folosite ca electrozi avand un contact bun si pe o suprafata mare cu pamantul.
Pot fi folosite ca prize de pamant naturale:

 • elementele metalice ale constructiilor in contact cu pamantul, direct sau prin fundatii de beton, ca: stalpi si alte elemente metalice imbinate prin sudura sau suruburi, armaturi metalice ale constructiilor din beton armat aflate in contact cu pamantul.
 • coloanele de adancime ale sondelor
 • conducte metalice ingropate in pamant pentru apa sau alte fluide necombustibile, cu conditia ca elementele izolate sa fie suntate cu legaturi conductoare din Cu sectiunea de cel putin 6 mm2 sau OL de cel putin 100mm2.

 

Conductorul principal de legare la pamant al echipamentelor va fi legat la priza de pamant prin cel putin doua legaturi distincte.Realizarea instalatiilor de legare la pamant de protectie.

Protecţia împotriva electrocutării

Automatele diferențiale detectează curenții de valori foarte mici care nu trec prin conductoare, numiți curenți diferențiali reziduali, care pot fi curenți de defect sau curenți de electrocutare accidentală și întrerup automat circuitul de alimentare cu curent electric. Deoarece pragul de curent periculos pentru organismul uman este de 30 mA, dispozitivele de protecție diferențială pentru instalațiile electrice casnice sunt reglate la aceasta valoare și automat vor scoate de sub tensiune instalația electrica când se atinge de acest nivel.

Conform NAIE prevede obligativitatea montării circuitelor de prize în locuințe cu aceste dispozitive de protecție diferențială. Pentru locuinţe cea mai economică soluţie, o reprezintă protecţie globală prin montarea unui întreruptor diferenţial general. În cazul folosirii unui întrerupător general diferențial pentru protecția diferențială a mai multor circuite, se vor monta obligatoriu pe fiecare întreruptoare automate corespunzător consumului pe fiecare circuit. Întrerupătorul general diferențial se va alege ţinând cont de suma curenților circuitelor protejate, dar care nu trebuie să depășească curentul nominal al acestuia.

Printre dezavantajele utilizării aparatelor diferențiale, se numără faptul că în cazul unui defect pe oricare din circuite, întrerupătorul diferențial se va porni deconectând toate circuitele pe care le protejează.

 Recomandări utile

 • Valoarea standard a curentului de defect este de 30 mA.
 • Valoare de 10 mA este recomandată a fi folosită doar în situaţii speciale (jacuzzi, cabine de duş), iar cablul de alimentare trebuie să aibă o izolaţie foarte bună pentru a evita declanşări nedorite datorate interferentelor.
 • Este recomandat ca o dată pe lună să fie verificată buna funcţionare a întreruptoarelor diferenţiale prin apăsarea butonului de test.
 • Utilizarea întreruptoarelor diferenţiale este recomandată în special pe toate circuitele cu grad ridicat de risc.
 • În general este de evitat utilizarea acestora pe circuitele de iluminat.

Proiect finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)

 • Programul Naţional de Dezvoltare Rurală
 • Program finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin
 • Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală
 • Europa investește în zonele rurale.

AGENȚIA PENTRU FINANȚAREA INVESTIȚIILOR RURALE